Blog Listem

3 Haziran 2009 Çarşamba

FLAŞ! ÇEK YASASI'NDA EN SON HABER!

www.tips-fb.com


Bugün Adalet Komisyonu'nda AKP, CHP ve MHP üyelerinden hangisi tasarıyı destekledi, hangisi aleyhinde konuştu? Başkan ve Yargıtay temsilcisi ne dedi?

AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplanan Adalet Komisyonu, ticari yaşamı önemli ölçüde etkileyecek düzenlemeler içeren tasarıyı görüşmeye başladı.
Adalet Komisyonu, tümü üzerindeki görüşmelerin ardından tasarının alt komisyona gönderilmesine karar verdi.
TBMM Adalet Komisyonunda, Çek Kanunu Tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler sırasında bilgi veren Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkında Kanunun, ''çeki güvenilir bir ödeme aracı haline getirmeyi amaçladığını, ancak umut edilenin aksine piyasada karşılıksız çek miktarı ile ceza davalarının arttığını'' bildirdi.
Ergin, şikayet ve talepler doğrultusunda yeni kanun hazırlanması düşüncesinin ortaya çıktığını, bu doğrultuda Adalet Bakanlığınca oluşturulan Çalışma Grubunun hazırladığı Çek Kanunu Tasarısı Taslağının, 59 kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütüne görüş için gönderildiğini, ayrıca bakanlık internet sitesinde yayınlanarak kamuoyunun bilgisine sunulduğunu belirtti.
Tasarıda yer alan yeni düzenlemelerini anlatan Ergin, tacir kişi ile tacir olmayan kişinin düzenleyeceği çeklerin, birbirinden ayrı olacağını ve çeklerin açıkça ayırt edilebilecek biçimde bastırılacağını bildirdi. Ergin, hamiline düzenlenecek çeklere ilişkin olarak yeni düzenleme yapıldığını, hamiline düzenlenecek çek yapraklarının, diğer çek defterlerinden açıkça ayırt edilebilecek farklı renk ve boyutta bastırılacağını belirterek, bu çeklere ilişkin işlemlerin işlendiği ayrı çek hesapları açılacağını ve çek yapraklarının üzerinde ''hamiline'' ibaresinin matbu olarak yer alacağını vurguladı.
Bankaların özen ve sorumluluklarının yeniden düzenlendiğini ifade eden Ergin, tasarıda, piyasanın güvenlik içinde çalışabilmesi, karaparanın aklanması ve terörün finansmanı ile mücadele anlayışıyla ilgili yeni düzenlemeler öngörüldüğünü belirtti.
Karşılıksız çeklerle ilgili ceza sorumluluğunun yeniden düzenlendiğini kaydeden Ergin, suçun karşılığında ceza olarak sadece adli para cezası öngörüldüğünü söyledi. Ergin, ''Bu ceza, 1500 güne kadar adli para cezası olarak belirlenmekle birlikte, sonuçta hükmedilecek adli para cezasının miktarı, çek bedelinin karşılıksız kalan miktarından az olamayacaktır. Yani 3167 sayılı
Kanunda yaptırım (80 bin TL'den fazla olmamak kaydıyla) çek miktarıyla belirlenmişken, tasarıdaki yaptırım, çekin karşılıksız kalan kısmıyla sınırlı olarak belirlenmiş ve böylece hakkaniyete uygun bir çözüme gidilmiştir'' diye konuştu.
Tasarıyı hazırlayan bilim komisyonuna başkanlık eden Prof. Dr. Ünal Tekinalp, çek suçlarına ilişkin yürürlükteki kanunun sorunları çözmediğini, birçok kez değişiklik yapılmasına rağmen karşılıksız çek suçlarının arttığını söyledi.
Tekinalp, bazı küçük şirketlerin, müstahdem ya da başka kişilere çek defterleri aldırarak işlem yaptıklarını ifade ederek, tacir-tacir olmayan ayrımı yapılarak bu durumun önleneceğini kaydetti.
Komisyona davet edilen kurum ve kuruluşların temsilcilerinden, ''menfaat odaklı tekliflerde bulunmamalarını'' isteyen Tekinalp, ''Amacımız, çeki bir ödeme aracı haline getirmektir. Lütfen, teklifler, bu doğrultuda yapılsın'' dedi.

-YARGITAYDA 75 BİN DOSYA-

Yargıtay 10. Ceza Dairesi Üyesi Ömer Yılmaz Çamlıbel, çek suçlarına ilişkin 2004 yılı dosyalarının Yargıtaya yeni gelmeye başladığını, şu an Yargıtaydaki dosya sayısının 75 bin olduğunu söyledi.
Bu dosyaların, eski kanuna göre mi yoksa yeni kanuna göre mi sonuçlandırılacağı konusunda kararın siyasi iradeye ait olduğunu ifade eden Çamlıbel, dosyaların zaman aşımına uğrayabileceği uyarısında bulundu. Çamlıbel, ''Yargıtay olarak bu yükün altından kalkarız. Türkiye ekonomisine de yardımcı
oluruz. 75 bin dosyayı, 3 yılda bitiririz'' dedi. Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası, Türkiye Bankalar Birliği, BDDK ile MASAK temsilcilerinin görüşlerini açıklamalarının ardından, milletvekilleri söz
aldı.

-''HALKA HİZMET EDEN TASARI DEĞİL''-

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, tasarının, toplumsal beklentileri karşılamaktan uzak olduğunu ileri sürdü. Cezaevlerindeki binlerce insanın sorunu çözmeyeceğini, düzenlemenin
bankaların istekleri doğrultusunda hazırlandığını öne süren Öztürk, yükün, bankalar yerine geniş halk kesimleri üzerine yıkıldığını savundu. Öztürk, ''Çek Yasa Tasarısı, Bankalar Birliği Yasa Tasarısıdır. Halka hizmet eden, çeki güvenilir ödeme aracı haline getiren bir tasarı değildir'' diye konuştu.

-''SUÇ İŞLEMİŞ OLANLAR, CEZALARINI ÇEKMELİ''-

Öztürk, mevcut davaların düşürülmesi, cezaevinde olanları kurtaracak bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. AK Parti Konya Milletvekili Ali Öztürk, mahkemelerin çek suçlarında
farklı kararlar verdiklerine işaret ederek, tasarının biran önce yasalaşması gerektiğini belirtti. Cezaların düşürülmesi yönündeki taleplere katılmadığını ifade eden Öztürk, suç işlemiş olanların, cezalarını çekmeleri gerektiğini kaydetti.

-''CEZAEVLERİNDEKİ İNSANLAR, HABER BEKLİYORLAR''-

MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın, tasarının hatalarla dolu, beklentileri karşılamaktan uzak olduğunu ileri sürdü. ''Cezaevlerindeki insanlar, komisyondan haber bekliyorlar'' diyen Yalçın,
yasama organının, çek bedelini ödeyemeyenlerin haklı gerekçelerini dikkate alarak, orta yolu bulması ve mağduriyetleri gidermesi gerektiğini söyledi. CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, 2009 yılının ilk 4 ayındaki ödenmeyen çek sayısının 710 bin 817 olduğunu ifade ederek, bunun, ekonominin dibe vurduğunu gösterdiğini savundu.
Tasarıyı, ''gelebilecek en kötü tasarı'' diye eleştiren Ünlütepe, düzenlemenin sorunları çözmeyeceğini iddia etti. CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk de toplumsal ve ekonomik
gerçekleri dikkate alacak bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirtti. AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, karşılıksız çek için ceza öngörülüp öngörülmeyeceği, bankaların sorumluluklarının artırılıp artırılmayacağı konularının alt komisyonda tartışılabileceğini kaydetti. Köylü, karşılıksız çek
suçuna yaptırım öngörülmemesi durumunda dolandırıcılığın artabileceği uyarısında bulundu.
Tümü üzerindeki görüşmelerin ardından tasarı, alt komisyona sevk edildi.
Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, tasarıya ilişkin toplumsal talep olduğuna işaret ederek, Haziran ayı sonuna kadar yasalaşmasının Parlamento'ya yönelik beklentilerin karşılanması bakımından önemli olduğunu söyledi.
Alt komisyondan çalışmalarını hızlı bir şekilde tamamlamasını isteyen İyimaya, alt komisyon çalışmalarını tamamlamamış olsa da tasarının, 11 Haziran Perşembe günü komisyonda görüşüleceği garantisini verdi.

www.pressturk.com

0 yorum:

Yorum Gönder

“Hiç kimse yalnızca borcundan dolayı özgürlüğünden yoksun bırakılamaz’’

 
Anasayfa | About | Link | Link
Simple Proff Blogger Template Türkçe ÇeviriByNcdt .. ..