Blog Listem

2 Nisan 2009 Perşembe

HAKLI DAVANIZIN TAKİPÇİSİYİZ

www.tips-fb.com


Sıkıntıları küresel krizle doruğa varan çek mağdurları başbakanlıktaki yeni taslağın taslağın akibetini bekliyor. Presstürk kanayan bu yaranın yakından takipçisi olacak!



Adalet Bakanlığı'nın yıllar içindeki çek suçlarıyla ilgili olarak Adana Milletvekili Hulisi Güvel'e cevaben verdiği hapis kararları, çekteki hapis kararları yüzünden intihar eden ve farklı mahkemelerin beraat kararları vardır. Bu durumdakilerin ödeme sıkıntısı ve maddi imkansızlıklar nedeniyle telefon açacak durumları bile yok. Mağdurlardan Cüneyt Özdemir'in yazdığı bir mektup sorunu bütün çıplaklığıyla ortaya seriyor. Hapis tehdidi yüzünden birçoğu adliyelere gidememekte, haklarını arayamakta, adeta hapis hayatı yaşamakta. Cezaevlerinde bulunanların, cezaevlerindeki yoğunluk ve maddi imkansızlık nedeniyle yaşadığı zulmü anlatmaya sayfalar yetmez.

Bütün bu sıkıntılara ek olarak Türkiye'de farklı mahkemelerden verilen farklı kararlar; kimini bu suçlardan salıverirken kimini de mahkum ediyor. Şu anda tam bir adaletsizlik ve kıyım yaşanıyor ve mağdurlar bu haksızlığın ortadan kalkmasını bekliyor.

İşte Presstürk yayınlarını bu eşitsizliğin giderilmesine odaklayacak ve sütunlarını sizlerden gelen birbiriyle çelişen karar örneklerine açacak.

Çek - senet yasasındaki yanlış tefsirler ve farklı yorumlar nedeniyle 500 bine yakın kişinin zor durumda olduğu ve Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Başbakanlık'a gönderilen yeni Çek Kanunu Taslağı'nı beklediği öğrenildi. Bakanlar Kurulu'nda görüşülmesi beklenen taslak, çek uygulamasına ilişkin önemli yenilikler getirecek.

Sizlerden gelecek farklı yargı örneklerini bekliyor ve bu değişikliklerden önemli olanlarını yeniden yayınlıyoruz:

* Verilecek adli para cezasının miktarı, karşılıksız çek miktarından az olmayacak. Mahkemeler cezayı belirlerken, çek miktarını da dikkate alarak 1.500 güne kadar adli para cezasına hükmedebilecek. Bu durumda karşılıksız çek sanığı, 150 bin TL'ye kadar adli para cezasına çarptırılabilecek.

* Karşılıksız çek miktarı 150 bin TL'nin üzerinde ise verilecek adli para cezası da yükselecek. Para cezasını ödeyemeyen sanık, günlüğü 100 liradan hapis yatacak. Ceza kaç lira olursa olsun, yatılacak hapis 3 yılı geçemeyecek. Birden çok karşılıksız çek suçu işleyen ve adli para cezasını ödeyemeyenler ise en çok 5 yıl hapis yatacak.

* Adli para cezasını ödeyemediği için hapse giren kişi, para cezasını ödediği veya çek miktarını faizi ile birlikte alacaklıya verdiği takdirde, cezaevinden çıkacak.

* Yeni düzenleme, bankaların karşılıksız çeklerdeki mali sorumluluğunu da artırdı. Bankalar karşılıksız çeklerin 475 TL'lik bölümünden sorumlu olacaklar. Alacaklı durumdaki kişinin talep etmesi halinde, banka 475 TL ödemek zorunda kalacak.

* Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Çek Kanunu Taslağı, mevcut çek sistemini de sil baştan yenileyecek. Buna göre üç ayrı formatta çek defteri düzenlenecek. Ticari Çek, Ticari Olmayan Çek ve Hamiline Çek adını taşıyacak çekler yasanın yürürlüğe girmesinden bir ay içinde hazırlanacak.

* 'Hamiline Çek' sistemi bankalarda bu amaçla özel hesap açtıran kişilerce kullanılacak. Hamiline Çek defterleri, matbu olarak hazırlanacak ve 'hamiline' ifadesi çek yapraklarının tümünde banka tarafından önceden yazılmış şekilde dağıtılacak. Ticari faaliyette bulunan gerçek ve tüzel kişiler, bankalarda ayrı hesap açtırmadıkları sürece 'Hamiline Çek' kullanamayacaklar.

* Ticari Çekler sadece ticari işletmeleri olan kişilere verilecek ve bu çekler sadece ticari faaliyetlerde kullanılacak. Ticari işletmesi bulunan kişi, özel harcamalarında ise Ticari Olmayan Çek kullanacak. Yalan beyanda bulunarak Ticari Çek alan veya Ticari amaçlı çeki faaliyet alanı dışında kullananlar hakkında yasal işlem yapılacak.

Kaynak:
pressturk

0 yorum:

Yorum Gönder

“Hiç kimse yalnızca borcundan dolayı özgürlüğünden yoksun bırakılamaz’’

 
Anasayfa | About | Link | Link
Simple Proff Blogger Template Türkçe ÇeviriByNcdt .. ..